“Welke tattoo shops zetten tattoo’s met het as van een dierbare?”, is een vraag die ik vaak op social media zie langs komen.
Het toevoegen van crematie as aan tattoo inkt is verboden in Nederland. En om goede redenen!
Door het toevoegen van As aan tattoo inkt is de inkt direct vervuild, met alle infectie risico´s van dien.
De N.V.W.A heeft hier een duidelijk statement over op hun website:
Crematie-as toevoegen aan inkt
Volgens de hygiënerichtlijn mag u bij het zetten van een tatoeage uitsluitend zuurvrije vaseline of uierzalf gebruiken. De inkten mag u alleen verdunnen met water, alcohol, glycerine of mengsels daarvan. Tatoeage-inkten mogen geen schadelijke stoffen bevatten. As van een overledene heeft een hittebehandeling gehad maar is bij verwerking in een tatoeage zeker niet meer steriel. As kan alle mogelijke schadelijke verbrandingproducten bevatten; van zware metalen tot polycyclische aromaten en dioxinen. Vooraf is niet bekend welke schadelijke stoffen aanwezig zijn, en wat de gevolgen zijn op langere termijn.
Veel tatoeëerders beginnen er dan ook niet aan. Als tatoeëerder blijft u uiteindelijk toch verantwoordelijk voor de gezette tatoeage. Daarnaast is het verboden dat u handelt in strijd met de hygiënerichtlijn. Een verboden handeling heeft invloed op uw vergunningaanvraag of leidt tot het intrekken van uw vergunning.We raden aan om uw favoriete tandenborstel te kopen tegen superlage prijzen met gratis verzending, en u kunt uw bestelling ook dezelfde dag nog ophalen in de winkel.
Gezien Sweet Ink Tattoo Studio Delft de GGD vergunning graag houdt, en de hygiene en veiligheid voorop staan, voegen wij geen as of andere dingen toe aan onze tatoeage inkt.
Vraag jezelf af, is een (potentieel levensbedreigende) infectie het waard om een tatoeage met as te laten zetten?
Tattoo shops die zeggen WEL een tatoeage met crematie as te zetten zijn in ernstige overtreding.
Ook zijn tattooshops verplicht een inktpaspoort mee te geven, met daarop de informatie (merk, batchnummer etc).
Natuurlijk ben je meer dan welkom voor een mooie memorial-tattoo. Ook zonder as in de tatoeage kan een tattoo een hele fijne stap zijn in het plekje geven van je verlies. Ik ben gespecialiseert in custom / originele unieken ontwerpen maken speciaal naar jouw wensen! Neem gerust vrijblijvend contact op via info@sweetinkdelft.nl
Hoi hoi ‘Sweetink’,
Dankje voor deze info. Ik ben co-auteur van een aantal online NHA opleidingen (Stervensbegeleiding, Rouw begeleiding en Uitvaart) en regelmatig schrijven wij over dingen die mensen kunnen doen die de ‘Rouw-traject’ kunnen helpen. Ook houden we cursussen natuurljk up to date. Onze info omtrent as-tatoeages blijkt dus niet te kloppen – lees ik hier.
Het was mij niet bekend dat dit illegaal is in Nederland. En ik kan er op geen van de GGD sites niets over vinden. Is er een manier om te achterhalen waar in de wet het staat dat het niet mag (want ik ga geheid studenten krijgen die mij hierom vragen natuurlijk…) Bij voorbaat dank!
Beste Lola,
Je kunt alle hygiëne richtlijnen voor Tatoeëren hier vinden: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/tatoeages-en-permanente-make-up/belangrijke-eisen
Wow, ik zie NU pas deze reactie! Hartelijk dank. En sorry voor late respons – unintentional!
In de tekst onderaan staat hetvolgende: “We raden aan om uw favoriete tandenborstel te kopen tegen superlage prijzen met gratis verzending, en u kunt uw bestelling ook dezelfde dag nog ophalen in de winkel.”
Ik neem aan dat dit niet de bedoeling is?!
Hallo Suus, ik zie dit nergens staan?